DARMOWA DOSTAWA DO PACZKOMATÓW INPOST PRZY ZAMÓWIENIU POWYŻEJ 50 ZŁ
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Prawdy i mity o kolagenie

2023-04-20
Prawdy i mity o kolagenie

Prawdy i mity o kolagenie

Stosowanie preparatów kolagenowych stało się popularnym sposobem na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci. Każdy z nas poszukuje rozwiązań, które zapewnią nam promienny i młodzieńczy wygląd, nawilżoną i jędrną skórę, mocne paznokcie czy włosy pełne blasku. W mediach pojawia się coraz więcej informacji na temat kolagenu, jednak niekoniecznie muszą być one prawdziwe. Czy wiek wpływa na zawartość kolagenu w organizmie? Czy w suplementach występuje najlepszy kolagen? Czy stres ma wpływ na poziom kolagenu w organizmie? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule. 

Zawartość kolagenu w organizmie nie zmienia się wraz z wiekiem - MIT

Niestety, z upływem czasu nasz organizm wytwarza mniejsze ilości kolagenu. Wskazuje się, że włókna kolagenowe mogą być obecne w skórze przez wiele lat, jednak w ciągu całego życia dochodzi do ich uszkodzeń. U osób po 25. roku życia stwierdza się zmniejszenie poziomu tego białka. Nagły spadek obserwuje się u osób po 50. roku życia, natomiast po 60. roku kolagen przestaje być produkowany przez organizm. 

Codzienna dieta nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na kolagen - PRAWDA

Kolagen naturalny występuje w produktach zwierzęcych - wyróżnia się przede wszystkim kolagen rybi, wołowy czy wieprzowy. Nasz jadłospis zawiera jednak niewielkie ilości tego białka, więc nawet prawidłowo zbilansowana dieta nie uzupełnieni jego niedoborów. Wskazuje się, że systematyczna suplementacja hydrolizatów kolagenowych pozwala na pokrycie zapotrzebowania na ten składnik (np. w formie kolagenu do picia, który został opracowany, aby wspierać zdrowy styl życia* oraz zachować młodzieńczy i promienny wygląd. Produkt ten występuje w formie bezzapachowego proszku o neutralnym smaku, dzięki czemu może być wykorzystany jako kolagen do picia czy dodatek do ulubionego posiłku. Suplementacja  to naturalny sposób na wsparcie organizmu od wewnątrz.

Do produkcji kolagenu potrzebne są również inne substancje - PRAWDA

Istotną funkcję w prawidłowej syntezie kolagenu spełniają składniki diety takie, jak witamina C, A, E, a także miedź. Wskazuje się, że szczególnie ważną rolę odgrywa odpowiedni poziom witaminy C oraz miedzi w organizmie. Składniki te bezpośrednio biorą udział w syntezie kolagenu. W produkcji włókien kolagenowych uczestniczą również m.in. hormony tarczycy, insulina czy estrogeny. Wymienione składniki nie muszą być jednak przyjmowane wraz z kolagenem - wystarczy ich obecność w organizmie. 

W suplementacji ważny jest typ kolagenu - MIT

Spożywanie wielu rodzajów kolagenu nie przekłada się na więcej korzyści. Pojęcie „typ kolagenu” nie odnosi się do miejsca, do którego trafi on po spożyciu. Typ kolagenu dostarcza nam informacji, w którym miejscu składnik ten zlokalizowany jest w naszym organizmie. Przykładowo, przeważającą formą kolagenu w naszej skórze jest kolagen typu I, który stanowi 85-90 %. Spożycie preparatu z tym białkiem pozwala na wykorzystanie go dokładnie tam, gdzie aktualnie istnieje takie zapotrzebowanie. 

Na poziom kolagenu wpływ ma tylko wiek - MIT

Ilość kolagenu w organizmie może ulec zmianie na skutek działania wielu czynników. Współczesny tryb życia niejednokrotnie sprzyja jego utracie. Obniżenie poziomu tego białka może wynikać zarówno ze zwiększonej aktywności fizycznej czy uprawiania sportów ekstremalnych, stresu, choroby, palenia papierosów, warunków atmosferycznych (takich, jak promieniowanie ultrafioletowe czy temperatura), jak i ekspozycji na zanieczyszczenia. Wskazuje się, że na poziom kolagenu mogą mieć wpływ również zmiany hormonalne oraz uwarunkowania genetyczne.*Kolagen jest białkiem. Białko przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej oraz do utrzymania zdrowych kości.

Źródła:

Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A. Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru. Lek w Polsce 2019; 29 (11/12): 6–10.Rodríguez M. I. A., Barroso L. G. R., Sánchez M. L. Collagen: A review on its sources and potential cosmetic applications. J Cosmet Dermatol. 2017; 1-7.Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (Eds.). 2020. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Warszawa: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny.Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Marona H. Kolagen - struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej. Estetologia Medyczna i Kosmetologia 2012; 14-20.Reilly D. M, Lozano J. Skin collagen through the lifestages: importance for skin health and beauty. Plast Aesthet Res 2021; 8(2).

 

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2023

Polecane

pixel